BERGERAC – Malerisk madkultur

Sarlat er en af de byer, der har formået at stå igennem det moderne gennembrud af forbrugerisme og bevare sin oprindelige skønhed til glæde for de talrige besøgende.


Kenth Poulsen Avatar

Af:
Kenth Poulsen

Læsetid: 4 minutter


Sarlat-la-Canéda, almindeligvis omtalt som Sarlat, har sine rødder tilbage til det 8. århundrede, hvor byen menes at være grundlagt, mens den navnkundige Pepin den Korte, Karl den Stores far, regerede. Byen var underlagt pavens beskyttelse. Ganske tidligt i udviklingen etableredes et Benediktiner kloster, som satte gang i byens status som center for spiritualitet og samfundsliv.

© Shutterstock

TIL VENSTRE: FRISKBAGT BRØD fra bageren. Det er trods alt lettere end at bøvle med det selv.

TIL HØJRE: PÅ VEJEN RUNDT møder man altid en bekendt, som vil udveksle et par ord.

© Shutterstock

Benediktinerklostrets arv er fortsat en væsentlig del af Sarlats historiske fortælling, hvilket afspejler dets vedvarendeindvirkning på byens kulturelle arv. Arkitekturen i Sarlat-la-Canéda er en blanding af middelalder- og renæssancestile med velbevarede bygninger. Når man spadserer gennem byens gader, er det som at slentre gennem et levende museum, hvor hver bygning fortæller en historie om byens arkitektoniske udvikling og kulturelle betydning.

© Shutterstock

DER ER STADIG GARTNERE som udbyder deres egne grøntsager direkte til forbrugerne. Begge parter har en fordel. Gartneren får en bedre pris. Forbrugeren får et produkt, som holder længere, fordi den er kortrejst.

Ud over sine storslåede kirker er Sarlat-la-Canéda kendt for de charmerende bindingsværkshuse og brostensbelagte gader, som forstærker byens middelalderlige stemning. De traditionelle trøffelfarvede stenbygninger med deres stejle tage og træbjælker skaber en malerisk ramme, der bringer den besøgende tilbage i tiden.

De brostensbelagte gader snor sig gennem byen og inviterer til udforskning og opdagelse rundt om hvert hjørne. Når dertil lægges Sarlats gastronomiske scene er dets travle lokale markeder og overflod af specialprodukter et sandt opbud af velstand. Markederne i Sarlat tilbyder en bred vifte af friske råvarer, håndværksvarer og traditionelle delikatesser, hvilket giver både lokale og besøgende en sansefest af smag og aroma.

Besøgende kan udforske markedsboderne fyldt med regionale specialiteter såsom trøfler, valnødder og lokale oste samt fordybe sig i Dordogne-regionens autentiske smag. Disse markeder tjener ikke kun som et knudepunkt for kulinarisk udveksling, men spiller også en afgørende rolle i at bevare og fremme den unikke madkultur i Sarlat-la-Canéda.

Efter perioder med tilbagegang oplevede Sarlat en genoplivning gennem dedikerede initiativer til at bevare og genoprette sin arkitektoniske arv. I de seneste år er byen blevet et blomstrende knudepunkt for turisme og kulturelle begivenheder, der tiltrækker besøgende fra hele verden. Sarlat-la-Canéda spiller dermed en afgørende rolle i at fremme regional kunst og kunsthåndværk og pleje et kreativt miljø, der støtter lokale kunstnere og kunsthåndværkere.

Det sker gennem initiativer, der fremhæver traditionelt kunsthåndværk. Besøgende i byen kan udforske værksteder, atelierer og udstillinger, der viser talenterne hos lokale håndværkere og kunstnere, og nyde de gastronomiske tilbud i maleriske rammer.

© Shutterstock

TIL VENSTRE: RESTAURANTERNE har gjort klar i
sidegaderne, for de ved, at der kommer et
tidspunkt, hvor sulten melder sig.

TIL HØJRE: BYLIVET er en skøn blanding af fastboende og nysgerrige turister.

© Shutterstock

Som en særlig krølle i relation til det gastronomiske er det påfaldende, hvor mange tidligere gourmet kokke, der har valgt at nyde deres otium i netop Sarlat. Mange af dem har samlet indtil flere Michelin stjerner, og deres tilstedeværelse er selvfølgelig en væsentlig årsag til, at byen kan fortsætte alle de tilbagevendende arrangementer omkring mad.

Det er med andre ord ikke tilfældigt, at Périgueux bryster sig med titlen Gastronomiens hovedstad, og siden 1990 hvert andet år har afholdt en international gourmet bog messe. Det har sine rødder langt tilbage. Initiativet bygger på en fransk kogebog a la Frøken Jensen, det udkom for snart 100 år siden.

Den var skrevet af den fremragende kok La Mazille fra Périgord, hvis rigtige navn var Andrée Malet-Maze. I 1929 udgav hun La bonne cuisine du Périgord – 400 opskrifter, som hun havde samlet fra lokale kogekoner og husmødre. Alle overleveret fra bedstemor via mor til datter gennem generationer.

Opskrifterne er så gedigne, at de benyttes den dag i dag, og bogen blev genoptrykt og udgivet i 2013 på forlaget Flammarion. En anden berømt gastronom og kulinarisk kritiker, der gik under pseudonymet Curnonsky udtrykte sin begejstring for Perigord med ordene: ” Det er en af de regioner i Frankrig, hvor vi spiser bedst, og har gjort det i århundreder”.

Curnonsky eller slet og ret Cur er ikke en hvem som helst. Hans fulde navn var Maurice Edmond Sailland og opnåede at få øgenavnet Gastronomiens fyrste. Han var den mest hædrede gastronomiske forfatter i Frankrig i det 20. århundrede, og anses for at være opfinder af den motoriserede gastronomiske turisme, som blev populær med Michelin, skønt han ikke selv havde kørekort.

© Shutterstock


BODERNE sigter bredt. De friske varer er for de fastboende. Det langtidsholdbare, som fransk nougat, er til turisterne, der skal have noget sødt med hjem.

Produkter fra artiklen:

  • 822,50 kr.

    Pris / stk. inkl. moms.

  • 711,50 kr.

    Pris / stk. inkl. moms.

  • 1.548,50 kr.

    Pris / stk. inkl. moms.

  • 726,00 kr.

    Pris / stk. inkl. moms.

Del dette:

Mere fra:

  • GAUDIS HOVEDVÆRK – DEN STADIG IKKE ULDFØRTE KATEDRAL SAGRADA FAMILIA, ER ET SPEKTAKULÆRT SYN – BÅDE PÅ AFSTAND OG NÅR KIRKEN BESØGES

    CATALONIEN – Gal eller genial

    By Kenth Poulsen

    • 5. februar 2025

    Én person har sat et så markant aftryk på byen Barcelona, at hans arbejder alene lægger grunden for en så massiv tilstrømning af turister, at byen til tider må frabede sig flere besøgende.
    Read More
  • INTERIØR FRA SAINT PANTELEIMON-KATEDRALEN PÅ ATHOS

    MAKEDONIEN – Her er kvinder forbudt

    By Kenth Poulsen

    • 5. februar 2025

    Athos er et samfund i samfundet, som har håndhævet forbud mod kvinder i næsten 1000 år, og også fået det ført ind i såvel den græske forfatning som i EU’s regler som en undtagelse om den fri bevægelighed.
    Read More
  • CATALONIEN - San Pau hospitalet artikel billede

    CATALONIEN – San Pau hospitalet

    By Kenth Poulsen

    • 4. februar 2025

    På grund af en stenrig forretningsmand fik Barcelona et hospital der overgik, hvad byen reelt havde råd til. Med en arkitektur der matcher metropolens øvrige imponerende byggerier.
    Read More