En del af:
BERGERAC – Ost som betaling
I Rocamadour havde de i middelalderen en metode til at få sat gang i omsætningen, for hvis ikke du fik brugt dine penge i tide, fik de hurtigt selv ben at gå på.
Rocamadour ligger små 50 kilometer nord for Cahors i den bjergrige del af departementet Lot. Det er en historisk by, som igennem århundreder har forstået at omstille sig efter omverdenens behov, og derfor stadig besøges af tusindevis hver eneste dag. Det store trækplaster er den katolske kirkes helligdom Vor Frue Kirke, som blandt meget andet indeholder en af de sorte træfigurer af Jomfru Maria.
© Shutterstock
DET BJERGRIGE LANDSKAB opfordrer til spændende vandringer, hvis vejret og kræfterne er til det. Der er mange smukke syn.
Rocamadour har været et af de hellige katolske steder, hvor pilgrimme gennem århundreder har oplevet mirakler. Kirken og klosteret, som kan dateres opført i 1479, har været passet af munke fra Benediktinerordenen, men efter revolutionen i 1789 blev de tvunget til at forlade Rocamadour. I mere end 50 år fik området lov til at forfalde, indtil biskoppen af Cahors i midten af 1800-tallet gjorde en indsats for at redde ejendommen.
© Shutterstock
DEN SORTE JOMFRU MARIA. Der er blot 450-500 sorte jomfruer i Europa, hvoraf den i Rocamadour er en groft udskåret træfigur i mørkt nøddetræ fra 1100-tallet. Kirken i Rocamadour er mål for mange katolske pilgrimme.
I dag er det naturligvis hovedsageligt turister, der besøger byen – mange blot et par timer, hvor de oplever den dramatiske og helt fantastiske beliggenhed midt i et skov- og bjergrigt landskab.Den 16. januar 1996 opnåede en gruppe bønder i området omkring Rocamadour, at få tildelt AOC, altså en statslig oprindelsesgaranti på en særlig type gedeoste, der har været produceret omkring Rocamadour gennem generationer.
Definitionen på osten er, at den er produceret på gedemælk fra området i forme, der er 16 millimeter høje og 60 millimeter i omkreds. Vægten ligger på 35 til 40 gram pr. ost, og fedtindholdet er 45 procent.
© Shutterstock
FØRSTE BILLEDE: ROCAMADOUR. For mange franskmænd er osten det første de tænker på, når de hører navnet.
ANDET BILLEDE: GEDERNE er de eneste, der kan overleve på de næringsmæssigt spartanske græsgange i bjergene.
© Shutterstock
Den er cremet i konsistensen og egner sig fortrinligt til opvarmning når den er ung, hvor den cremede kvalitet giver den bedste smag indenfor de først fire uger efter produktionen. Hvis den lagres yderligere får den en mere og mere intens smag, alt efter hvor længe den får lov at ligge. Indtil for relativt nylig gik osten under navnet Cabécou de Rocamadour, og den fik sin AOC sammen med en række andre Cabécou’er, som har den samme lille form, men som produceres på forskellig måde og med hver deres osteløbe.
Cabécou er i øvrigt occitansk, det oprindelige sprog i det sydlige og sydvestlige Frankrig, og det betyder ”lille ged”. Det fortælles, at det i middelalderen var almindeligt at betale med disse små oste – et billede på, hvor værdifuld maden var. Men også et billede på, at det også den gang gjaldt om at få værdierne hurtigt i omsætning. Det fremmer den økonomiske udvikling for alle.
© Shutterstock
HUSENE i Rocamadour vedligeholdes, så de fremstår som de har gjort siden den katolske kirke restaurerede byen i 1800-tallet.