BERGERAC – Perigords fire farver

Fire dominerende farver karakteriserer hvert sit område af Perigord. Det er let forståeligt og en charmerende måde til at beskrive forskellene i landskabet. Alligevel er der en kultur, som binder landet sammen.


Kenth Poulsen Avatar

Af:
Kenth Poulsen

Læsetid: 3 minutter


I nord ligger det grønne Perigord, der er karakteriseret ved et vidtforgrenet netværk af vandveje, der tidligere har dannet grundlag for stor velstand langt tilbage i tiden. Hovedstaden i denne del af Perigord er Nontron, som er en ganske lille by med lidt over 3.000 indbyggere. Den vidner om, hvor tyndt befolket det grønne Perigord er, hvilket ikke mindst bidrager til en fredfyldt og uspoleret charme, som det ellers kan være vanskeligt at finde i en verden, der er fokuseret på udvikling og økonomisk vækst.

Med en omstridt fortid kan det grønne Perigord prale af adskillige middelalderborge og renæssanceslotte. De ligger som perler på en snor og kan holde turister beskæftiget i dagevis – Puymartin, Losse, Beynac, Jumilhac foruden Brantôme – kendt som Périgords grønne Venedig.

Her er vandrestier, mountainbikeruter og vognture, så besøgende i ro og mag kan udforske de fantastiske landskaber, der karakteriserer dette maleriske område. Undervejs er det let at dumpe ind på en af de rimelige restauranter, der med rod i bondekøkkenet fremkalder traditionelle retter, som er hentet fra regionens kulinariske arv.

Syd for det grønne Perigord ligger det hvide, der omgiver byen Périgueux, som har givet regionen navn. Årsagen til navnet det hvide Perigord kommer fra de mange huse bygget med lyse kalksten, der pudsigt nok er hentet i det grønne Perigord omkring byen Ribérac.

© Shutterstock

DE FIRE OMRÅDER i Perigord er skarpt afgrænsede. Det eneste område med vine er Bergerac – det røde Perigord.

Det hvide Perigord tiltrækker ikke nær så mange turister som de andre områder af regionen, men det skorter alligevel ikke på egnens rige udvalg af foie gras, trøfler, Bergerac-vine, jordbær, valnødder og Karl Johan svampe, som gør det til et udsøgt mål for madentusiaster, der går efter de kulinariske oplevelser.

Det er det lilla område af Perigord, der står for vinproduktionen. Navnet har det fået med henvisning til løvets farve om efteråret og den rødvin, der produceres hos de mange vinavlere. Det er her de bedste kvaliteter af sorte trøfler hentes, og med lidt god vilje kan de måske karakteriseres som lilla. Det giver et fint ordspil, når det oversættes til engelsk – Purple Perigord Truffels.

© Shutterstock

SVAMPE kan samles i højsæsonen.

Disse trøfler er mindst lige så fremherskende i det sorte Perigord, der er beliggende i den østlige del af landet. I modsætning til den udbredte forestilling om, at navnet sort Perigord skulle være afledt af de sorte trøfler, så henviser navnet i stedet til de mørke skove, der dominerer landskabet.

Det er denne del af Perigord, der er kendt for sin rigdom af huler, kløfter og forhistoriske steder, hvilket gør det til et skatkammer for historieentusiaster, som yderligere kan fordybe sig i de befæstede byer, der blev etableret i middelalderen af engelske konger og lokale myndigheder, som havde brug for strategiske centre til forsvar og handel.

© Shutterstock



CHÂTEAU DE HAUTEFORT etableret af engelske konger i middelalderen ligger i det sorte Perigord.


Uanset farverne er Perigord et spændende hjørne af Frankrigs største provins Aquitaine, der i øvrigt kan bryste sig med vindistrikter som Bordeaux, Cognac, Pomerol, Saint-Emilion, Margaux – verdensberømte vine, som får betydelig mere opmærksomhed end de ydmyge vine fra ”omegnsdistriktet” Bergerac. Det gør dog på ingen måde Perigord og Bergerac mindre spændende, for netop her er der større chance for at finden noget unikt, der ikke omgiver sig med så meget pomp og pragt

© Shutterstock

BRANTÖME, Perigords grønne Venedig.

Produkter fra artiklen:

  • 822,50 kr.

    Pris / stk. inkl. moms.

  • 711,50 kr.

    Pris / stk. inkl. moms.

  • 1.548,50 kr.

    Pris / stk. inkl. moms.

  • 726,00 kr.

    Pris / stk. inkl. moms.

Del dette:

Mere fra:

  • kød bagt i dej

    JUMILLA – Kød bagt i dej

    By Kenth Poulsen

    • 20. marts 2025

    Jumilla ligger i den spanske region Murcia, som er i fuld gang med at slå sig fast i offentlighedens bevidsthed som kødtærtens hjemland, og der ser ud til at være noget om snakken.
    Read More
  • cuevas del agujero fremstår i dag malerisk enkle. Det er i kontrast til tidligere, hvor bygningerne blev benyttet til husvildeboliger med alt hvad det indebærer af snavs og rod.

    JUMILLA – Kardemomme by

    By Kenth Poulsen

    • 20. marts 2025

    Der er ikke meget turisme over Chinchilla de Montearagón. Det er snarere en upåagtet provinsby med begrænsede aktiviteter. Èn ting er dog værd at bemærke – hulerne på bjerget.
    Read More
  • enslada murciana serveret med friskbagt brød er en simpel og hurtig ret, der er lige så hurtig tilberedt, som det tager at koge et hårdkogt æg.

    JUMILLA – Ensalada Murciana

    By Kenth Poulsen

    • 19. marts 2025

    Bortset fra spejlæg og pandekager findes der næppe en lettere ret at tilberede end denne traditionelle tomatsalat fra Murcia, som ligefrem har fået navnet Ensalada Murciana, fordi den er så egnstypisk.
    Read More