BERGERAC – Vin gennem årtusinder

Bergerac er et spændende vinområde med en meget lang tradition for vin og en vidtstrakt produktion, som har leveret vin til Nordeuropa siden romerne for et par tusind år siden, så de blomstrende muligheder.


Kenth Poulsen Avatar

Af:
Kenth Poulsen

Læsetid: 4 minutter


Vinproduktionen i Perigord eller rettere Bergerac, som er regionens vinområde, har fundet sted langt tilbage i tiden. Med en tæt placering til havnebyen Bordeaux og en ideel transportvej ad floden Dordogne er her en oplagt mulighed for at sende vinen ud til de mange ikke vinproducerende lande i Nordeuropa. 

Der er dokumention for at romerne havde en stor produktion i området, og selv Romerrigets fald fik kun ringe virkning på vindyrkningen eftersom vestgoterne, der blev landets nye herrer, var store vindrikkere. Produktionen faldt  i forbindelse med vikingetogterne, som var et hårdt slag for vinproduktionen, og helt galt gik det, da muslimerne beordrede oprydningen af alle vinstokke.

Bergerac-området, som vi kender det i dag, har eksporteret vine siden 1254, hvor det begyndte at sende sine årgange til England baseret på særlige privilegier givet af Henrik III af England.

© Shutterstock

DRUER angrebet af Botrytis, der for det utrænede øje kan ligne affald, men i virkeligheden lægger grunden for den “ædle råddenskab”, der skaber flere af vinverdenens dyreste søde vine.

Disse dispensationer gav Bergerac-samfundet ret til forsamling, særlige skattefritagelser og ret til at sende deres vine til Bordeaux uhindret. I det fjortende århundrede havde Bergerac strengt definerede kvalitetsstandarder for sine vindyrkningsområder.

På trods af Bergeracs særlige privilegier var Bordeaux i denne periode kendt for at bruge sin position, ned ad floden og nær mundingen af Garonne-floden, til at give sine egne vine prioritet frem for tønder Bergerac-vine, der blev transporteret på gods med “gabarres” (flodpramme). 

I 1511 tildelte parlamentet i Guyenne Bergerac et charter til frit at transportere sine vine helt ud til Atlanterhavet. Det gav et yderligere skub i vinproduktionen, for på det tidspunkt handlede det protestantisk-dominerede Bergerac også med Holland og Skandinavien via en rute over land. 

© Shutterstock

MORGENSOLEN sender sine svage stråler gennem vinløvet, inden de for alvor tager fat og dominerer med sin altomfattende varme..

Da religionskrigene brød i 1500-tallet og fremt il den Den Westfalske Fred i 1648, emigrerede mange protestanter fra Bergerac til især Holland. Deres tilknytning til hjemegnens regionale produkter betød, at populariteten af Bergerac-vinene steg kraftigt, og samtidig ændrede vinbønderne  strategi og koncentrerede sig om at producere tørre hvide og søde dessertvine, som var mest efterspurgt i dette marked. Dermed opnåede de en langvarig succes, som først ændredes da grænserne for Bordeaux-vinområdet blev fastlagt i midten af 1900-tallet.

Bergeracs vine havde længe været solgt som Bordeaux, men med nye landegrænser blev avlerne tvunget til at skabe en ny identitet natten over. Libourne-købmændene, som traditionelt havde solgt disse vine, prioriterede nu vine med et Bordeaux-mærke, før de overhovedet forsøgte at finde et marked for andre vine i deres sortiment. For avlerne i Bergerac var det tilbage til start.

Nutidens vinmarker i Bergerac dækker det bakkede land på hver side af floddalen i det sydlige Perigord omkring den lille by Bergerac. Her dyrkes 12.000 hektar vinmark af 1200 vinavlere i 93 små kommuner opdelt i 13 mere eller mindre kendte distrikter.

© Shutterstock


CHATEAU MONBAZILLAC ligger i hjertet af Bergerac og producerer her områdets berømte søde vine på druer med Botrytis


Det mest kendte er Monbazillac, som udelukkende producerer søde hvidvine. Côtes de Bergerac og Pecharmant appellationerne står for mange af de bedste røde og hvide vine i regionen. Andre mindre appellationer er Montravel, Haut-Montravel, Côtes de Montravel og Rosette.I alt producerer Bergerac-regionen omkring 50 til 55 millioner liter vin om året. Klimaet kan i store træk beskrives som maritimt, selvom Bergeracs beliggenhed inde i landet betyder, at vintrene er koldere og somrene varmere end i Bordeaux, der ligger tættere på Atlanterhavskysten.

Dette betyder også, at der falder mindre nedbør, og derfor plantes vinmarker ofte på steder, hvor jorden bevarer tilstrækkeligt med fugtighed til at vinstokke kan klare sig gennem de tørrere vækstsæsoner.Jordbunden omkring Bergerac varierer betydeligt. Kalkstensjord fra gamle marine aflejringer findes i området, såvel som sandet, gruset lerjord kendt som boulbènes. Vinstokke plantes oftest på leret kalkstensjord, der medvirker til udviklingen af smag og struktur i druerne. 

De fremherskende druer i Bergerac er Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot og Malbec. Med andre ord de samme som er dominerende i Bordeaux. Det hævdvundne broderskab mellem de to vinområder har altså ikke ændret sig gennem de seneste mange år. Forskellen skal mere søges i mikro- såvel som makro-klima og jordbundens beskaffenhed.

Produkter fra artiklen:

  • 822,50 kr.

    Pris / stk. inkl. moms.

  • 711,50 kr.

    Pris / stk. inkl. moms.

  • 1.548,50 kr.

    Pris / stk. inkl. moms.

  • 726,00 kr.

    Pris / stk. inkl. moms.

Del dette:

Mere fra:

  • kød bagt i dej

    JUMILLA – Kød bagt i dej

    By Kenth Poulsen

    • 20. marts 2025

    Jumilla ligger i den spanske region Murcia, som er i fuld gang med at slå sig fast i offentlighedens bevidsthed som kødtærtens hjemland, og der ser ud til at være noget om snakken.
    Read More
  • cuevas del agujero fremstår i dag malerisk enkle. Det er i kontrast til tidligere, hvor bygningerne blev benyttet til husvildeboliger med alt hvad det indebærer af snavs og rod.

    JUMILLA – Kardemomme by

    By Kenth Poulsen

    • 20. marts 2025

    Der er ikke meget turisme over Chinchilla de Montearagón. Det er snarere en upåagtet provinsby med begrænsede aktiviteter. Èn ting er dog værd at bemærke – hulerne på bjerget.
    Read More
  • enslada murciana serveret med friskbagt brød er en simpel og hurtig ret, der er lige så hurtig tilberedt, som det tager at koge et hårdkogt æg.

    JUMILLA – Ensalada Murciana

    By Kenth Poulsen

    • 19. marts 2025

    Bortset fra spejlæg og pandekager findes der næppe en lettere ret at tilberede end denne traditionelle tomatsalat fra Murcia, som ligefrem har fået navnet Ensalada Murciana, fordi den er så egnstypisk.
    Read More