En del af:
CATALONIEN – Den store bredde
Vinproduktionen i Catalonien spænder vidt, og tilfredsstiller den brede masse af vinelskere, hvad enten de går efter vin til hverdag eller den helt særlige begivenhed.
Catalonien ligger som en trekant skåret ud fra den nordøstlige del af den iberiske halvø og grænser op til Pyrenæerne i nord og med 580 kilometer meget lige kystlinie ud til Middelhavet i øst. Landet er en fjerdedel mindre endDanmark, og der bor en fjerdedel flere mennesker, primært koncentreret i og omkring Spaniens næststørste by Barcelona.
Vin-mæssigt var Catalonien den første region i Spanien, som fik accepteret en DO, altså en entydig oprindelsesbetegnelse, som dækker hele regionen. Så hvis avlerne i de 10 forskellige vinområder, syntes at reglerne blev for snævre til de vine, de ville fremstille, så kunne de ofte finde en udvej med betegnelsen DO Catalunya.
© Shutterstock
FLASKER MED CAVA STILLET TIL LAGRING I DEN KARAKTERISTISKE SKRÅSTILLING I vinkældrene i Sant Sadurní d’Anoia-området ses vinflasker som regel både i skråstillet og i vandrette positioner, alt efter fremstillingsmetoden.
CGennem historien har den nære beliggenhed til Middelhavet haft afgørende betydning for vinavlen. Der er spor efter fønikerne og grækerne allerede fra omkring 400 fvt. Romerne udvidede dyrkningen af druer, og vinfremstillingen blomstrede indtil maurernes besættelse, hvor vinstokkene blev forsømt, eller vinmarkerne overført til nye anvendelser.
De kristne stod senere i spidsen for vindyrkningens genopblussen gennem munke og nonners liv i klostrene, der virkede som kulturbærere for den almene befolkning, så vin blev en vigtig del af befolkningens daglige ernæring. I slutningen af det 18. århundrede var vin og spiritus nogle af de vigtigste eksportvarer fra Catalonien, som siden har udviklet sig til at være et dynamisk vinproducerende område, der med flere tiltag gradvist har reformeret den spanske vinindustri.
Et markant eksempel er udviklingen af cava, som er catalonernes kopi af champagne. I 1870’erne begyndte José Raventós, grundlæggeren af Codorníu-gruppen, at producere mousserende vine omkring byen Sant Sadurní d’Anoia i Penedes ved at bruge den traditionelle metode fra Reims i Frankrig, og derigennem skabe det populære brus med prikken på tungen, som naboerne var vilde med, når de købte hans ellers traditionelle hvidvin.
Vinens succes blev så stor, at området udviklede sig til at blive centrum for cavaproduktionen ikke kun i Catalonien, men i hele Spanien. Det skulle dog tage mere end 100 år før denne særlige type vin i 1986 kunne fremhæve sin særlige kvalitet med et officielt DO. Ud over DO Cava og DO Catalunya har Catalonien 10 forskellige vinområder med hver deres karakteristika.
Det er Emporda, Costers del Segre, Pla de Bages, Alella, Penedes, Conca de Barbera, Tarragona, Montsant, Terra Alta og Priorat. Tilsammen producerer disse områder enorme mængder vin, der spreder sig fra det sublime til det mere almindelige og jævne, som de fleste forbrugere kan være med på.
© Shutterstock
PANORAMA FRA TERRA ALTA-DISTRIKTET Som i de fleste andre områder i Catalonien dyrkes mange afgrøder – her vin og oliven.
Mange af de store vinkooperativer har længe været underleverandør til Cataloniens helt store vinkøbmænd organiseret under varemærker som Torres, Codorniu og Freixenet, der leverer vin til alle de store distributører, hvor forbrugerne generelt får deres vin supermarkeder, catering, grossister, tax free og så videre, over hele verden. Sideordnet denne nødvendige afsætning af vin, som jo høstes i store mængder hvert år, er de fleste kooperativer i gang med at markedsføre deres egne vine, så de på sigt kan hente en større del af kagen til sig selv.
De generelt mest udbredte druer er de røde Garnacha, Cariñena, Monastrell og Tempranillo. Sidstnævnte går under betegnelsen Ull de Llebre i Catalonien. De seneste 20 år er der dog også kommet mere og mere Merlot, Syrah og Cabernet, Sauvignon på markerne. De benyttes for at få forskellighed i smagsoplevelsen og duftene eftersom at markedet er på vej til at ønske mere kompleksitet. De hvide vine baserer sig mest på druer til cavaproduktionen, som oftest druer som Macabeo, Parellada, Xarel-lo og til en vis grad Chardonnay.
Ved siden af disse dominerende druer produceres en lang række mere ukendte druesorter, der ofte er lokale kloner af gamle sorter, som ikke længere finder anvendelse. For fagfolk er arbejdet med disse druer med til at sætte krydderi på de daglige opgaver. Men det er langsommeligt, og det tager mange år inden de bliver til vine i større målestok. Og de kommer ikke på hylderne, hvis ikke de har potentiale til at skabe indtjening.
© Shutterstock
CATALONIEN HAR GODE VINE I OVERFLOD, men naturen og kulturen er også værd at køre efter. BILLEDET: Romersk middelalder bro over Montsantfloden i Priorat-området.