JUMILLA – Morgenbrød

I Almansa nord for Jumilla slipper de for at huske, hvad bagerens seneste påhit i rundstykker hedder. Der er kun porras og churros, og de skal helst spises rygende varme i selskab med en kop dampende chokolade.


Kenth Poulsen Avatar

Af:
Kenth Poulsen

Læsetid: 2 minutter


Klokken er ti søndag morgen. Byen Almansa er endnu ikke begyndt at leve. Der er kun ganske få mennesker i gaderne, og de er alle på vej hen mod eller væk fra det centrale marked, Mercado Central. Det er egentlig lidt mærkeligt, for markedet er lukket om søndagen. Men omme på bagsiden i en lille smøge stimler folk sammen om én lille bod. Der er hurtig udskiftning i køen, for ekspeditionerne går stærkt. Det minder meget om miljøet i de danske bagerier, hvor vi alle skal have brød til kaffen søndag morgen.

© Shutterstock


DYPPERIET gør churros lettere fordøjelig. Næringsindholdet skal der til gengæld ikke tænkes for meget på. Det er helt sikkert ikke den slags ”middelhavskost”, myndighederne i Danmark har i tankerne, når de opfordrer danskerne til at spise sundt.

Inde i boden er en produktion i fuld gang. Fire kvinder tager sig af hver deres opgave på det lille areal, som ikke er over 12 kvadratmeter. I den ene side af lokalet koger frituregryden, som hele tiden bliver fyldt af en pølsehornsagtig tud, som vælter ”klejnedej” ned i den kogende olie i en lang sammenhængende snegl.

Efter nogle få minutter i gryden, under stadig omrøring, bliver dejen gyldenbrun og klar til servering. Herefter går turen hen til pigen ved disken, som skærer ”kæmpesneglen” op i afmålte stykker, og langer dem rygende varme over disken i store papirsposer. Der skelnes mellem churros og porras. Den første er tynd, den sidste tyk, men dejen er den samme.

© Shutterstock

Ved siden af boden er der en lille kaffebar, hvor de, der ikke kan vente til de kommer hjem, kan spise sig en rygende porra. Som nytilkommen kan man måske være i tvivl om, hvordan den skal spises. Men det lærer man hurtigt. Alle bargæsterne står og dypper sneglen i chokoladen og tager en bid, mens de puster luft ud af munden for at svale den skoldhede mundfuld.

Det er lækkert, og alle generationer er med i uføret. Lige fra den yngste, som netop er begyndt at spise fast føde, til den ældste, som kun har nogle enkelte tænder i behold. I begge tilfælde hjælper ”dypperiet” til at gøre biden lettere fordøjelig. Næringsindholdet skal der til gengæld ikke tænkes for meget på. Det er helt sikkert ikke den slags ”middelhavskost”, myndighederne i Danmark har i tankerne, når de opfordrer danskerne til at spise sundt. 

© Shutterstock

Produkter fra artiklen:

  • 907,50 kr.

    Pris / stk. inkl. moms.

    ?

  • 848,00 kr.

    Pris / stk. inkl. moms.

    ?

  • 811,00 kr.

    Pris / stk. inkl. moms.

    ?

  • 1.633,50 kr.

    Pris / stk. inkl. moms.

    ?

Del dette:

Mere fra:

  • kød bagt i dej

    JUMILLA – Kød bagt i dej

    By Kenth Poulsen

    • 20. marts 2025

    Jumilla ligger i den spanske region Murcia, som er i fuld gang med at slå sig fast i offentlighedens bevidsthed som kødtærtens hjemland, og der ser ud til at være noget om snakken.
    Read More
  • cuevas del agujero fremstår i dag malerisk enkle. Det er i kontrast til tidligere, hvor bygningerne blev benyttet til husvildeboliger med alt hvad det indebærer af snavs og rod.

    JUMILLA – Kardemomme by

    By Kenth Poulsen

    • 20. marts 2025

    Der er ikke meget turisme over Chinchilla de Montearagón. Det er snarere en upåagtet provinsby med begrænsede aktiviteter. Èn ting er dog værd at bemærke – hulerne på bjerget.
    Read More
  • enslada murciana serveret med friskbagt brød er en simpel og hurtig ret, der er lige så hurtig tilberedt, som det tager at koge et hårdkogt æg.

    JUMILLA – Ensalada Murciana

    By Kenth Poulsen

    • 19. marts 2025

    Bortset fra spejlæg og pandekager findes der næppe en lettere ret at tilberede end denne traditionelle tomatsalat fra Murcia, som ligefrem har fået navnet Ensalada Murciana, fordi den er så egnstypisk.
    Read More