MAKEDONIEN – Årtusinder gammel vin kultur
Makedonien bygger på en vinkultur, der går længere tilbage end italienernes, franskmændenes og spaniernes. Med 500 års pause i produktionen, er de nu i fuld gang med at genvinde det tabte.
Der har været dyrket vindruer i Makedonien i årtusinder. Arkæologer taler om 8000 år efter de har fundet så gamle druekerner i det østlige Makedonien. Adskillige fund af mønter og keramik viser, at vinkulturen var godt funderet i det femte århundrede før vores tidsregning, og makedonske amforaer er blevet fundet over hele Europa, hvilket tyder på, at vinene blev sejlet rundt omkring i Middelhavet.
Men da Grækenland blev invaderet af osmannerne faldt vinproduktionen betydeligt, så fra 1400-tallet til begyndelsen af det 20. århundrede var der stort set ikke nogen vinproduktion i Grækenland. Selv om osmannerne blev besejret til sidst, så gav det ikke væsentlige forandringer, for efter osmannerne hærgedes hele landet under de to verdenskrige. Først i 1970’erne gik det for alvor fremad.
© Shutterstock
DATIDENS AMFORAER BLEV PRODUCERET I FORSKELLIGE STØRRELSER OG UDFORMNINGER ALT EFTER DERES BRUG Makedoniens lange kystlinie har medført at mange amforaer blev fragtet rundt med skib. Når det gik galt lå de gamle amforaer på havets bund og ventede på at blive genopdaget.
Det var her makedonske producenter som Tsantali og Boutari dannedes og begyndte at eksportere græsk vin til de nye supermarkedskæder, der var i fuld gang med at blomstre over hele Europa. Siden da har Makedonien udviklet sig til et af Grækenlands mest omfattende og højst respekterede vinområder.
I mange år var det de internationale sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc, Viognier og Chardonnay, som trak læsset. Det var druer, som den almindelige forbruger genkendte, og som de græske vinbønder dyrkede til attraktive priser.
Efterhånden som markedet ændrede sig, skulle der nye sorter til. Også her var Makedonien leveringsdygtig, for avlerne havde længe vedligeholdt produktionen af lokale sorter såsom Xynomavro, Roditis, Limnio, Malagousia og sideordnet med deres produktion af andre frugter som fersken, blommer og kirsebær, der enten gik direkte til eksport eller blev konserveret på fabrik.
© Shutterstock
PRODUKTIONEN AF LOKALE VINSORTER I MAKEDONIEN såsom Xynomavro, Roditis, Limnio, Malagousia
Klimaet og den bjergrige jord gav gode vækstbetingelser for frugt, og markedet var åbent. Men som i alle landbrugsområder gav sliddet ikke det økonomiske afkast som det burde. Hårdt praktisk arbejde blev ikke belønnet, og når den enkelte ikke havde overskud til at investere i maskiner og automatik gik det kun en vej – nedad. Lige så stille affolkedes landområderne, mens byerne voksede og lokkede med bedre betalte jobs.
I Makedonien er det særligt turismen, der genererer omsætning. Den lokkende kystlinie og det klima, som frugten trives så godt i, trækker mennesker til fra nær og fjern. Vinområderne i Makedonien som Amyndaio, Drama, Goumenissa, Halkidiki og Naoussa måtte gradvist sige farvel til deres vinbønder.
I de seneste år er der imidlertid sket en forandring. Unge, entusiastiske mennesker er begyndt at vejre morgenluft. De skaffer sig adgang til et stykke jord, gerne på bjergsiderne, og begynder at eksperimentere med produktion af vin på de lokale druer.
© Shutterstock
DEN BJERGRIGE UNDERGRUND I MAKEDONIEN hvor unge mennesker
skaffer sig adgang til et stykke jord, og begynder at eksperimentere med produktion af vinsorter.
Hovedparten er stadig på et tidligt stadie i udviklingen og vil få det vanskeligt i konkurrencen. Deres priser er for høje i forhold til den kvalitet de leverer. Selv hvis de kalder det naturvin og veganer vin. Men de bedste skal nok klare sig. De går i deres forbilleders fodspor, måske endda med endnu mere nytænkning og yderligere velsmag.
Når det kommer til stykket er markedet for vin enormt og den enkeltes produktion så begrænset, at hvis bare forholdet mellem pris og kvalitet er rimeligt, så burde der være et sundt grundlag for at overleve.
© Shutterstock
© Shutterstock
© Shutterstock
DRUESORTERNE OG GODT HÅNDVÆRK indgår i produktionen af vinene fra Makedonien, som vinder mere og mere opmærksomhed.