En del af:
Venetos mange flagskibe
Dette norditalienske vindistrikt er spækket med bemærkelsesværdige vine. Een vin tager dog størstedelen af opmærksomheden. Den er rød og kendt af alle vinelskere, som nærmest forguder vidunderet.
De bevægede sig langt ned i alfabetet, da de navngav byerne og vinområderne i Veneto – Verona, Vicenza, Valpolicella, Valpantena, Valdobbiadene og Venedig, som nu også har fået sin egen DOC Venezia.
Hvorvidt det er tilsigtet må sprogforskere kaste sig over, men pudsigt er det, at der er så mange V’er i navnene. Helt overordnet kan Veneto opdeles i tre områder – det vestlige, det østlige og det centrale. Alle områder har forbindelse til Alperne, men landskabets form ændrer sig væsentligt i de enkelte områder.
I den nordlige del af både det vestlige og østlige skærer bjergenes dalsænkninger sig gennem landskabet, mens det flade land breder sig i de sydlige dele af begge disse området og hele den centrale del af Veneto.
I det vestlige Veneto strømmer floden Adige langs Gardasøen og danner grænsen mellem de lette Garda vine på den vestlige bred og de fyldigere Valpolicellavine samt de skønne Soavevine på den østlige bred af floden, der også gennemskærer Verona centrum.
I det østlige Veneto løber floden Piave tværs gennem vinområdet Prosecco, som med den relativt neutrale Glera drue har skabt stor opmærksomhed siden årtusindeskiftet. Både i USA og Europa. Det centrale Veneto er karakterise- ret af flade vinmarker med højt udbytte omkring byerne Vicenza og Padua. Her hedder vinområderne Colli Berici, Colli Euganei og Breganze.
Druerne her er de kendte internationale varianter som Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Pinot Nero sammen med mindre kendte sorter som Carmenere, Pinot Grigio og Tocai Friulano.
© Shutterstock
DRUEHØSTEN er årsløbets højdepunkt på en vingård – med alt hvad det indebærer af følelsesmæssige udsving.
BORDENE ER FYLDT mange steder på restauranterne Veneto. Det sikrer vinavlerne en god omsætning på hjemmemarkedet.
DRUERNE TØRRES og det er vigtigt, at skallen ikke revner, så saften begynder at gære.
De virkelig spændende vine har verden for længst fået øjnene op for. Det er de røde vine fra Valpolicella. Hvis Valpolicellas druer bare bliver vinificeret efter høst, bliver resultatet en ordinær, nærmest kedelig vin uden de store smagsmæssige oplevelser.
Bliver druerne derimod behandlet med tålmodighed og håndelag, kan vinavleren komponere en vin med enestående fylde og karakter, som giver nyderen en oplevelelse langt ud over det almindelige.
Druerne til vinene fra Valpolicella er de samme, uanset om det er Valpolicella Classico eller Valpolicella DOC – Corvina, Corvinone, Rondinella og Molinara. Det er alle robuste druer med en kraftig skal, som har let ved at tørre ind, uden at skallen revner, og druerne begynder at rådne.
Enkelte avlere blander lidt fremmede druer i, som Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og andre, men basis er stadig de gode gamle sorter. Den traditionelle opbinding af vinstokkene foregår i pergola, hvor druerækkerne vokser sammen og danner et overdækket bladhang med drueklaserne hængende frit i et par meters højde.
© Shutterstock
VALPOLICELLA er bakket med vingårdene spredt rundt omkring i landskabet. Tidligere var der fokus på at have let adgag til druernes tørrerum, fordi der dagligt skulle åbnes og lukkes for ventilationen af druerne fra høst til langt ind i januar. Med moderne teknikker er det ikke så vigtigt længere.
Et nyere system er Pergoletta, hvor pergolaen bliver forhindret i at vokse sammen på midten, så den bliver åben og giver adgang for mere luft i rækkerne. Indenfor de seneste årtier er der sket en langsom modernisering, så flere og flere binder rækkerne op efter Guyot-metoden.
De enkelte vinstokke bliver tvunget til at holde rækkerne og bindes op på lange wirere, der bliver spændt ud i rækkernes længderetning. Metoden giver effektive muligheder for at anvende maskiner til beskæring og høst. Samtidig med denne udvikling stiger antallet af planter pr. hektar. En traditionel pergolaopbinding baserer sig på 3-5.000 planter pr. hektar.
© Shutterstock
De nyeste marker, hvor man har etableret Guyotprincippet, har en tæthed på mellem 9 – 12.000 planter pr. hektar. Til gengæld gør man meget ud af at reducere produktionen, så hver plante producerer færre druer, end den har lyst til.
Under høsten foregår en opdeling i de druer, der skal gemmes til tørring, og de druer, som med det samme skal vinificeres til den almindelige Valpolicella. De druer, der bliver gemt til tørring, ligger som regel tre til fire måneder afhængigt af vejret. Når de skal vinificeres, står avleren overfor en vigtig beslutning. Nu skal der gættes på, hvor meget sød vin og hvor meget bitter vin, der kan sælges.
Den søde er Recioto. Den bitre er Amarone. I processen indtil dette punkt er der ingen forskel på de to produkter. Forskellen sker først i forbindelse med gæringen. Når der er et restsukkerindhold i den gærede masse på cirka 10% kan vinen tappes fra og bruges til Recioto.
© Shutterstock
Mosten tappes fra druemassen og stilles koldt, så gæringsprocessen går i stå. Hvis gæringsprocessen fortsætter, bliver den til Amarone. Recioto’en tager omkring 10 dage at gære. Amaronen mellem 40 og 45 dage. Når Amaronen er tappet fra, er der stadig mulighed for at genbruge druemassen. Der er endnu lidt gær og restsukker, som kan give liv til mere vin.
Den lette og friske almindelige Valpolicella, som almindeligvis har stået og gæret til en alkoholprocent på mellem 11 til 12, kan nu tilsættes og opnå yderligere mellem en og halvanden procent. Så Valpolicellaen bliver hældt over druemassen, og under omrøring bliver hele molevitten bragt til en sidste gæring. Ingen trylleri, kun behændighed ville man sige i Tyskland. Vinavleren har nu lavet en Ripasso, som er mere fyldig og elegant end den lette Valpolicella.
Til allersidst bliver de hårdt pressede druer sendt til yderligere en proces. Den sidste rest af alkohol i skallerne skal udvindes, så den kan sælges som Amarone Grappa. Et nicheprodukt, som de fleste avlere kan tilbyde i deres sortiment.